Passejos peripatètics

L’escola peripatètica va néixer a Atenes tres segles abans de Crist i estava conformada per seguidors d’Aristòtil que feien les seves classes de filosofia tot caminant.

La Casa dels Clàssics vol seguir el seu exemple i reflexionar plegats mentre caminem. Els passejos peripatètics són així un exercici de reflexió conjunta a partir d’elements arquitectònics i simbòlics de la ciutat que permetran rellegir els clàssics des d’una mirada actual.

LA POR

De què tenim por els humans? L’altre, allò desconegut, ha generat por a l’ésser humà al llarg de la història i, de vegades, ha provocat en ell una reacció negativa: fugida, conflicte, agressió… Revisitar els clàssics pot servir per acostar-nos i repensar la por.

SUBMISA, BELLA I DISCRETA: LES DONES I ELS CLÀSSICS

Les violències masclistes basades en el model patriarcal existent se sustenten en part en l’oblit i la mala interpretació del paper de les dones a la filosofia i als clàssics. Amb aquest passeig provocarem preguntes i reflexions entorn la perspectiva de gènere.

MIRALLET, MIRALLET… QUÈ ÉS LA BELLESA?

La bellesa és un tema que ha estat objecte de reflexió per part de totes les disciplines artístiques i de pensament al llarg del temps. De la concepció grega de la bellesa en tant que bondat a la idea que la societat té avui de la bellesa hi ha un abisme. Hi reflexionem plegats.

RESET

Reset ens planteja perspectives de futur a partir d’una selecció de clàssics que tenen en comú els contextos de crisi i pandèmia. Mirant el passat ens farem preguntes plegats: Com serà el món que vindrà? Com volem que sigui? Quin paper hi tindrem?

DEMOCRÀCIA I JUSTÍCIA

Què és la democràcia? Què és la justícia? En què es basa el nostre sistema polític? Des dels clàssics i la filosofia veurem les respostes que la humanitat ha donat al llarg del temps i reflexionarem sobre elles.

PER QUÈ LI DIUEN AMOR…

L’amor ha estat, segurament, el tòpic que més pàgines ha ocupat a la història literària i de pensament de la humanitat. Però, què és l’amor realment? Com ens afecta com a persones i ens articula com a societat? Del mite de l’amor romàntic al desig purament sexual, els clàssics hi tenen molt a dir!

Degut a les actuals restriccions, els passejos peripatètics estan temporalment aturats… però tornarem ben aviat!

Els Passejos Peripatètics són possibles gràcies a: