Novetats de tardor a la Bernat Metge Essencial

El 14 de setembre van arribar a llibreries les dues novetats de la Col·lecció Bernat Metge Essencial, que aplega els clàssics grecs i llatins del pensament i la literatura que han deixat una empremta més profunda en la nostra civilització, en edicions econòmiques i pensades per al públic general.

Aquest setembre donem la benvinguda a dos nous volums a la col·lecció: la Defensa de Sòcrates i el Critó, de Plató i Amfitrió i La comèdia de l’olla, de Plaute.

Com en la resta de volums de la col·lecció, tots dos inclouen una nova introducció breu, amena i rigorosa, el text original grec o llatí, la traducció al català lleugerament revisada i les mínimes notes necessàries per a la comprensió del text.

El volum 14 conté la Defensa de Sòcrates i el Critó, en traducció de Joan Crexells, dos diàlegs de Plató que giren al voltant d’un dels episodis més controvertits de la democràcia atenesa: la condemna a mort de Sòcrates acusat d’impietat i de corrompre els joves.

En la Defensa de Sòcrates (o Apologia), Plató recrea el discurs que Sòcrates va pronunciar davant els jutges; en el Critó les reflexions que el van portar a acatar la sentència. Així, a partir del cas concret del seu mestre, planteja amb una profunditat insòlita qüestions fundacionals d’Occident, com ara la llibertat de pensament i la relació entre l’individu i l’Estat.

A més del text original i la traducció, el volum compta amb un pròleg amè i rigorós del filòsof i professor Gregorio Luri, especialista en la figura de Sòcrates, que dóna pas a la lectura dels diàlegs així:

«Tots intuïm, en començar a freqüentar Plató, que el seu Sòcrates és una metàfora d’alguna cosa gran, però no estem completament segurs de què. Tots pressentim, en endinsar-nos en la lectura dels seus textos, que estem iniciant un viatge per una de les majors creacions de la cultura occidental. Tots sabem que no hi ha res de veritablement gran que se’ns lliuri sense esforç. Sense esforç només se’ns lliura la inèrcia. […] Plató és un company de viatge exigent, però qui no ha viatjat amb ell no podrà dir mai que s’ha endinsat, de veritat, en el seu interior.»

Ja el podeu trobar a totes les llibreries, i també a la nostra pàgina web!

La mort de Sòcrates, Jacques-Louis David (1787).