Sílvia Pérez Cruz, Àlex Rigola i Tanit Plana i Les Impuxibles inauguren la primera edició del festival Clàssics

Paula Bonet, Roger Mas i Maria Cabrera, Josep Pedrals i David Soler, i Àlex Gorina completen el cartell del certamen.

Música, teatre, il·lustració, cinema, poesia i més arts reflexionen al voltant d’un concepte clàssic: la bellesa.

Espais culturals com el MNAC, el CCCB, el Teatre Romea, el CaixaForum i la Biblioteca de Catalunya acolliran set propostes artístiques singulars.

Aquest matí s’ha presentat Clàssics, el festival d’arts contemporànies i pensament, que tindrà lloc en diferents espais emblemàtics de Barcelona del 18 d’octubre al 28 de novembre, una iniciativa de La Casa dels Clàssics Som*, amb la col·laboració de Grup Focus i “la Caixa“.

El Clàssics presenta 7 propostes d’artistes de diferents disciplines i 3 activitats exclusives, resultat d’un intens any de feina. Aquestes creacions neixen a partir de la conferència sobre la bellesa i els clàssics que l’escriptor Alessandro Baricco va fer la passada tardor a Barcelona, i a partir de la qual els artistes han estat treballant per tal d’articular un relat propi i genuí sobre què és, per a ells, la bellesa.

La intensió d’aquest festival és apropar els clàssics al públic general i reivindicar la vigència dels temes que es desprenen dels clàssics de la literatura. “La Casa dels Clàssics volem reivindicar la importància dels clàssics, fer activisme sobre els clàssics com si es tractés d’una espècie en perill d’extinció, volem que surtin del món lletraferit i que parlin a tothom; volem posar els clàssics al centre de la cultura perquè ens ajudin a pensar el present amb profunditat i ens inspirin de cara al futur”, ha apuntat Sira Abenoza, directora de La Casa dels Clàssics.

El director general de Som*, Oriol Soler, ha assegurat que, davant de tots aquests anys d’incerteses sobre el futur de la indústria cultural, té tot el sentit del món impulsar projectes com aquest. “Volem un festival que vagi acumulant sentit i que acabi sent un festival de referencia a la nostra ciutat”, ha assegurat.

D’esquerra a dreta: Valentí Farràs, director del CaixaForum; Oriol Soler, director general de Som*; Sira Abenoza, directora de La Casa dels Clàssics; Miquel Curanta, director del ICEC.

En aquesta primera edició del festival, trobem iniciatives tan singulars com el concert que Sílvia Pérez Cruz, acompanyada del ballarí Andrés Corchero, farà a la sala de la cúpula del MNAC, envoltada d’obres de la col·lecció del museu triades per ella mateixa. També comptarà amb la proposta de les germanes Clara i Ariadna Peya (Les Impuxibles) al CCCB, un espectacle que qüestiona els cànons de bellesa i com aquests s’imposen sobre el cos femení. “Nosaltres tractarem la bellesa a través del cos ja que creiem que es una eina molt política. Farem un poemari en viu que barrejarà música i moviment amb projeccions”, ha avançat Ariadna Peya.

Àlex RigolaTanit PlanaMax Glaenzel i Irene Vicentepresentaran una instal·lació teatral participativa, on l’espectador serà també actor d’una experiència única, i crearà la seva pròpia idea de bellesa. “Volem que les persones que passin tinguin una experiència al voltant de la bellesa, per tant, es donarà la possibilitat al públic de fotografiar-la a partir d’un cos”, ha afirmat Rigola.

També reflexionaran sobre la bellesa Josep Pedrals i David Soler, que oferiran un espectacle que combina música i poesia inspirat en Gargantua i Pantagruel, a la Biblioteca de Catalunya. El músic Roger Mas i la poetessa Maria Cabrera es mouran entre el misticisme i la bellesa al Teatre Romea. La pintora Paula Bonet presentarà una nova col·lecció d’olis i gravats inspirada en Baudelaire a la Galeria dels Àngels; i el crític Àlex Gorina comissionarà un cicle de cinema sobre les pel·lícules més belles de la història, al CaixaForum.

El Clàssics comptarà també amb diverses activitats paral·leles, com els Passejos peripatètics sobre la Bellesa; el curs Història literària de la Bellesa, que s’impartirà a La Central, on s’explorarà la idea de la bellesa dels llibres clàssics en què els artistes s’han inspirat per al festival —des de Baudelaire a Llull—; o les activitats d’El Meu Clàssic, a la Biblioteca de Catalunya – amb la col·laboració de la Institució de les Lletres Catalanes – , on diferents autors reflexionaran a partir de textos clàssics que ells mateixos han triat, des de Rodoreda a La Ilíada.

Ens sentim còmodes de revisar els clàssics i posar-los a la vida contemporània amb la intenció no nomes de conèixer els clàssics, sinó que sigui una eina pel desenvolupament de la creativitat”, ha comentat Valentí Farràs, director del CaixaForum, col·laborador del festival Clàssics.

Amb aquest nou festival, La Casa dels Clàssics vol posar els clàssics al centre de les energies creatives d’avui; promovent el diàleg amb el passat per donar força i profunditat a la cultura contemporània; i impulsant relectures dels clàssics que ens emocionin i que ens ajudin a pensar sobre preocupacions essencials de la humanitat, com la bellesa. Com bé ha esmentat Miquel Curanta, director de l’ICEC, durant la roda de premsa “qualsevol expressió cultural contemporània acaba bevent dels clàssics”.

Entrades disponibles a la web del festival.