Aquest és el moment de la vida en què la vida de l’home val la pena de ser viscuda: el moment en què contempla la bellesa mateixa.

Plató

Clàssics. Festival d’arts contemporànies i pensament

La Casa dels Clàssics presenta la primera edició del festival Clàssics, el festival d’arts contemporànies i pensament, que ha tingut lloc en diferents espais emblemàtics de Barcelona del 18 d’octubre al 28 de novembre. Una iniciativa de Som* amb la col·laboració de La Caixa i el Grup Focus.

El Clàssics ha presentat 7 propostes d’artistes de diferents disciplines i 3 activitats exclusives, resultat d’un intens any de feina. Aquestes creacions neixen a partir de la conferència sobre la bellesa i els clàssics que l’escriptor Alessandro Baricco va fer la passada tardor a Barcelona, i a partir de la qual els artistes han estat treballant per tal d’articular un relat propi i genuí sobre què és, per a ells, la bellesa.

En aquesta primera edició del festival, trobem iniciatives tan singulars com el concert que Sílvia Pérez Cruz, acompanyada del ballarí Andrés Corchero, ha fet a la sala de la cúpula del MNAC, envoltada d’obres de la col·lecció del museu triades per ella mateixa. També compta amb la proposta de les germanes Clara i Ariadna Peya (Les Impuxibles) al CCCB, un espectacle que qüestiona els cànons de bellesa i com aquests s’imposen sobre el cos femení. Tanit Plana, Àlex Rigola i Heartbreak Hotel presentaran una instal·lació teatral participativa, on l’espectador ha estat també actor d’una experiència única creant la seva pròpia idea de bellesa. 

També han reflexionat sobre la bellesa Josep Pedrals i David Soler, oferint un espectacle que combina música i poesia inspirat en Gargantua i Pantagruel, a la Biblioteca de Catalunya. El músic Roger Mas i la poeta Maria Cabrera s’han mogut entre el misticisme i la bellesa al Teatre Romea. La pintora Paula Bonet ha presentat una nova col·lecció d’olis i gravats inspirada en Baudelaire a la Galeria dels Àngels; i el crític Àlex Gorina ha comissionat un cicle de cinema sobre les pel·lícules més belles de la història, al CaixaForum.

El Clàssics ha comptat també amb diverses activitats paral·leles, com els Passejos peripatètics sobre la Bellesa; el curs Història literària de la Bellesa, que s’ha impartit a La Central, amb la idea de la bellesa dels llibres clàssics en què els artistes s’han inspirat per al festival —des de Baudelaire a Llull—; o les activitats d’El Meu Clàssic, a la Biblioteca de Catalunya – amb la col·laboració de la Institució de les Lletres Catalanes -, on diferents autors han reflexionat a partir de textos clàssics que ells mateixos han triat, des de Rodoreda a La Ilíada.

«En aquesta primera edició, el Clàssics neix per oferir-nos un viatge i una exploració sobre La Bellesa. Els nostres artistes, a través de la música, la poesia, la dansa i el cinema ens faran viure tot tipus d’experiències de bellesa: fosca i lluminosa, subvertida i al·lucinada, grotesca i eterna, inesperada i personal. 

Us convidem a contemplar les seves propostes. I no es tracta d’una invitació qualsevol: us cridem a apropiar-vos del desig de la bellesa. El motiu s’ho val. Diotima, veu de la saviesa, al diàleg de Plató, ho va resumir de la millor manera “aquest és el moment de la vida en què, més que en cap altre, la vida de l’home val la pena de ser viscuda: el moment en què contempla la bellesa mateixa.»

Sira Abenoza
Directora del Clàssics