https://lacasadelsclassics.cat/wp-content/uploads/2023/03/slide-centenari.png

Centenari de la col·lecció Bernat Metge

 

 

Afirmació i continuïtat. Un espai de celebració per l’últim segle.

Activitats del centenari

Festival Clàssics

01/01/2022 - 31/12/2023 AL Catalunya

Festival d’arts contemporànies i pensament

«Defensa de Sòcrates» de Plató amb Pere Arquillué

02/07/2022 AL Museu d'Arqueologia de Catalunya

Als jardins d’Empúries, amb la muralla de la ciutat grega com teló de fons, Pere Arquillué interpretarà una selecció de textos del volum amb l’acompanyament musical de Rafel Plana.

‘Vostè primer’ amb Marc Giró

01/02/2023 - 31/12/2023 AL RAC1

Cada mes al «Vostè primer» de RAC1, un col·laborador de la Bernat Metge ens descobrirà un dels principals volums de la col·lecció amb en Marc Giró com a mestre de cerimònies.

Aula Carles Riba

09/03/2023 - 10/05/2023 AL Universitat de Barcelona i Institut d’Estudis Catalans

Simposi sobre les traduccions catalanes dels clàssics, organitzat per la Universitat de Barcelona en col·laboració amb La Casa dels Clàssics

Club de lectura

01/05/2023 - 01/07/2023 AL En línia

En aquesta nova edició del club de lectura de clàssics, tractarem dues de les comèdies més conegudes i representades de Plaute.

Taula rodona. El llegat clàssic i la literatura d’ara

10/05/2023 - 31/12/2023 AL Universitat de Barcelona

La taula rodona El llegat clàssic i la literatura d’ara, amb la participació de tres poetes.

Medea

01/07/2023 - 02/07/2023 AL MAC Empúries

Lectura dramatitzada de Medea, amb Sílvia Bel i Carles Pedragosa

 

100 anys de clàssics

 

El projecte de la Bernat Metge es va anunciar el 1922 i el primer llibre, l’explosiu Lucreci, va sortir l’any següent. Per això, la celebració del centenari de la Bernat Metge ha començat aquesta tardor passada i s’allargarà fins a la tardor vinent. Serà una oportunitat per divulgar el projecte més enllà del seu espai consolidat i per reflexionar sobre les idees que li han donat impuls.

La Bernat Metge va néixer d’una afirmació. Afirmava el valor del patrimoni que hem rebut de les generacions passades i la importància de donar-li continuïtat en català, transformant-lo per mitjà de traduccions i interpretacions. També va néixer d’una aspiració: la d’allargar aquesta continuïtat cap al futur, de crear patrimoni per a les generacions futures. D’una banda, la identitat, entesa com una metamorfosi i una recreació contínues de la tradició; de l’altra, la immortalitat, el desig de durar. Aquestes són les idees que serviran de base al centenari de la Bernat Metge que ha organitzat La Casa dels Clàssics.

Així, la celebració ha començat a Barcelona amb una edició especial del festival Clàssics centrada justament en la identitat i la metamorfosi. Entre finals d’octubre i el solstici d’hivern, artistes com ara Maria Arnal, Joan Carreras i Míriam Iscla, entre molts altres, han ofert dansa, música i lectures que venen de molt enrere, però que sempre toquen alguna qüestió fonamental del nostre temps. Després d’aquest inici, al llarg de l’any, diversos espectacles —sobre la Ilíada, l’Odissea, la Defensa de Sòcrates o les Confessions— es podran veure fora de Barcelona, en diversos punts del país. 

Com és lògic tractant-se d’una institució que s’ha nodrit del món universitari, el centenari també incorporarà unes jornades acadèmiques. Organitzades juntament amb l’Aula Carles Riba, la Universitat de Barcelona i l’Institut d’Estudis Catalans, tindran lloc els dies 9 i 10 de març d’enguany.

Un projecte com la Bernat Metge no hauria estat possible sense el relleu generacional. En el marc del centenari, es farà justícia a aquesta evidència, en primer lloc, amb un acte d’homenatge als subscriptors que heu contribuït a sostenir la col·lecció durant un segle. En segon lloc, es promourà la continuïtat entre les noves generacions encetant una nova línia editorial de clàssics per a infants i organitzant activitats amb estudiants de secundària i batxillerat.

Paral·lelament, es continuaran ampliant les col·leccions de la Bernat Metge amb noves traduccions de clàssics. Veurà la llum la Política d’Aristòtil i es culminarà la publicació de totes les tragèdies d’Eurípides; sortiran dos títols dins la Bernat Metge Essencial en edició de butxaca, i es publicaran dues novel·les canòniques del vuit-cents a la Bernat Metge Universal.

La celebració es clourà amb la cinquena edició del festival Clàssics, dedicada significativament a la idea d’immortalitat. Serà un moment per reflexionar sobre el desig de perdurar en les nostres vides, en les tradicions que elaborem, en els projectes que impulsem.

Acabats els actes del centenari, La Casa dels Clàssics prosseguirà la seva feina amb la voluntat de continuar creant un patrimoni que tingui valor d’aquí a cent anys.

Les activitats del centenari s’han pogut dur a terme gràcies al suport i patrocini de:

2560px-Logotipo_del_Ministerio_de_Cultura_y_Deporte.svg

cabecera-pfl-2021-2024.jpg

cultura_h3

 

Les activitats de divulgació, la digitalització de la Bernat Metge i la modernizació de l’ecommerce han estat possibles gràcies al suport i patrocini de:

2560px-Logotipo_del_Ministerio_de_Cultura_y_Deporte.svg

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca