Xerrades
Close button

Què és el desig? L’amor i la passió en els mites

11/05/2021 AL Caixaforum Tarragona

Què ens expliquen els mites clàssics sobre el desig, l’amor o la passió? El mite desplega múltiples variants i planteja com són les coses o com podrien ser. En parlen Victoria Cirlot i Joana Masó.

Erasmys Quellinus, fragment del quadre «El rapte d'Europa», 1636 (Museo del Prado)

Què ens expliquen els mites clàssics sobre el desig, l’amor o la passió? Ariadna, abandonada per Teseu a Naxos, es desespera i es lamenta. Teseu no va tornar mai i, en conseqüència, Ariadna es va penjar, o no. El mite desplega múltiples variants i planteja com són les coses o com podrien ser. L’antic mite d’Ariadna, oblidat a l’edat mitjana, es va tornar a interpretar durant el Renaixement i el barroc, tot i que va ser el filòsof Friedrich Nietzsche qui en va oferir significats de gran profunditat. A través de l’amor, el cos i el desig, la mitologia occidental produeix una reflexió sobre el món en la qual s’elabora el sentit de la democràcia, de la guerra, de l’economia o de les formes d’ordre social. La lectura contemporània d’aquests mites permet explorar l’evolució iconogràfica del desig.

Joana Masó és professora de Literatura Francesa a la Universitat de Barcelona i investigadora de la Càtedra UNESCO “Dones, desenvolupament i cultures”. És especialista en l’entrecreuament de les pràctiques artístiques, la literatura i el gènere.

Victoria Cirlot és catedràtica de Filologia Romànica a la Universitat Pompeu Fabra. S’ha dedicat a l’estudi de la literatura cavalleresca i mística de l’edat mitjana. L’últim llibre que ha publicat és Visión en rojo (Siruela, 2019).

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca