"Un llibre ha de ser la destral que trenqui el mar gelat que hi ha dins de nosaltres".

Franz Kafka

Qui som?

La Casa dels Clàssics és un espai de creació i pensament, d’irradiació social i cultural, que reivindica la vigència dels clàssics de tots els temps i els divulga en tots els llenguatges i formats possibles, entre un públic ampli, divers i transversal. Arribant a les escoles, als mitjans de comunicació, a la política i al carrer, busquem ser font d’inspiració a l’hora de construir el país, l’Europa i el món que volem.

La Bernat Metge La Casa dels Clàssics neix de la Col·lecció Bernat Metge de clàssics grecs i llatins, projecte cultural i intel·lectual iniciat al 1922 per Joan Estelrich i Francesc Cambó. Aquella proposta, sense abandonar mai l’aspiració al rigor, no va ser un afer restringit als especialistes. Estelrich afirmava que la tasca filològica no seria per a ells «una finalitat de pedants», sinó un mitjà per donar a la literatura catalana «la passió irreductible de la realitat i l’exactitud, el desig de precisió i claredat» dels clàssics. Es pretenia que, gràcies a la seva traducció, els autors catalans «prenguessin bona cura en la perfecció de la forma, sentissin l’amor de la grandesa, i intentessin obres d’ample abast». Amb quasi un segle d’història i més de 400 volums de referència, la Bernat Metge ha fet una contribució extraordinària a la cultura del país.

El febrer del 2017, el grup cooperatiu SOM pren el relleu de l’Institut Cambó en la gestió i l’edició de la Col·lecció Bernat Metge, amb la intenció de seguir impulsant un dels projectes més importants de la cultura catalana i promoure els clàssics tant en el camp editorial com en el divulgatiu. D’aquí sorgeix La Casa dels Clàssics.

Què fem?

La Casa dels Clàssics es concreta en tres punts:

La importància dels clàssics

Més enllà de tots els beneficis evidents que ens aporta la lectura, creiem que els clàssics:

  • Connecten amb el nostre patrimoni i creen vincles forts amb el passat.
  • Fomenten el pensament crític i les reflexions polítiques, socials i culturals entorn de les problemàtiques que ens envolten.
  • Milloren la comprensió personal i interpersonal mitjançant l’empatia amb situacions i emocions perennes.

Els clàssics són una part indispensable del nostre passat i, per tant, del patrimoni comú dels i les ciutadanes. I és des d’aquest patrimoni i a partir de la mirada dels clàssics que volem il·luminar el present per entendre’l d’una forma més profunda, dinàmica i participativa.