Close button

Aquest Nadal, Bernat Metge!

Bernat Metge-24.12.2021

Aquest Nadal, Bernat Metge!

Si encara voleu idees de lectura per aquestes festes i us interessa la col·lecció Bernat Metge però no sabeu per on començar, us fem les següents recomanacions:

Us interessa l’oratòria i la retòrica?

  • De l’orador (vol. I, II i III), de Ciceró: en aquesta obra, recollida en tres volums, Ciceró fa un tractat ben complet sobre l’oratòria, analitzant els cinc elements indispensables per a un bon discurs (inventio, dispositio, elocutio, memoria i pronuntiatio), així com un recull dels diferents tipus d’oradors que hi ha, tot això amb el propòsit d’explicar com havia de ser l’orador perfecte.  
  • Institució oratòria (vol. I-VIII), de Quintilià: reunim aquí una obra enciclopèdica formada per dotze volums amb consells de Quintilià per a formar un bon orador.   
  • Retòrica a Herenni: aquest volum, d’autor desconegut, presenta un dels manuals de retòrica més antics, així com una de les més antigues obres en prosa llatina que s’ha conservat sencera. El destinatari havia demanat a l’autor un manual sobre l’art de la paraula.

Us agrada la poesia?

  • Poesies, de Catul: recull de poesia d’un dels principals poetes lírics de Roma. Els seus poemes, en general breus i contundents, sonen sorprenentment moderns i se serveixen de tots els tons del llenguatge: de l’humor i les grolleries, la tendresa i la solemnitat.
  • De la natura (vol. I i II), de LucreciDe la natura és un poema didàctic de caire filosòfic i científic, escrit al segle I aC per Lucreci. Estructurat en sis llibres, aquesta obra proclama la realitat de l’home vers l’univers sense déus i proposa alliberar-lo de la seva por a la mort, tot explicant les causes i el funcionament del cosmos.
  • Amors, d’Ovidi: aquesta esplèndida obra elegíaca és una col·lecció de poemes que presenten les desventures aparentment autobiogràfiques d’un poeta enamorat, que expressa sentiments amorosos imaginaris.

Voleu endinsar-vos en mitologia?

  • Metamorfosis, Ovidi: des de la creació del món fins a la divinització de l’emperador August, es despleguen alguns dels mites i les llegendes més coneguts de l’antiguitat grega i llatina: Dèdal i Ícar, Píram i Tisbe, Pigmalió, Narcís, Perseu i Andròmeda, i la caiguda de Troia. Erudit i divertit alhora, dramàtic i enjogassat, les Metamorfosis són la millor porta d’entrada a la mitologia dels grecs i dels romans.
  • Faules, d’Higí: una peça escrita en prosa que recull 277 llegendes mitològiques curtes en dos volums de molta qualitat literària.
  • Biblioteca, d’Apol·lodorla Biblioteca, atribuïda tradicionalment a Apol·lodor, és el manual de mitologia més complet de l’Antiguitat. Els quatre volums que conformen aquesta obra constitueixen una magnífica introducció al món laberíntic i poètic de la mitologia grega i és alhora una útil eina de treball per a l’especialista.  

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca